post

Bygga en egen motorcykel

 

Glada amatörer och nostalgiska entusiaster och för den delen alla motorcykel intresserade, har nog alla någon gång tänkt tanken att bygga sin egna motorcykel. Det är faktiskt helt möjligt för den som vill, men det finns en hel del regler som måste följas.

Ska du göra det mesta själv från grunden, så är det första en passande ram till den tilltänkta motorn. Ramintyg behövs, som talar om vilka svetsmetoder som använts och vilken kvalité det är på rören samt vem som byggt ihop den. Det finns en hel rad med olika rekommendationer som ska följas och det absolut bästa sättet att få alla rätt och lyckas ta din hoj hela vägen genom godkänd besiktning, är helt enkelt genom att köpa SFRO:s nya bygghandbok.

Boken är skrivna av SFRO:s egna besiktningsmän och du får användbara tips, liksom det du behöver veta för besiktning utav amatörbyggda motorcyklar och bilar, liksom de som är ändrade och ombyggda. Faktum är att Sverige förmodligen har en av världens mest generösa regelverk gällande amatörbyggda och ombyggda motorcyklar.

SFRO, Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation, utför besiktning utav om- och nybyggnationer. Före registreringsbesiktningen måste SFRO godkänt fordonet. Detta ger oss i Sverige, inte bara snygga utan också trafiksäkra fordon.

Så funderar du på att förverkliga dina planer är ett besök på Transportstyrelsens hemsida och SFRO något som rekommenderas. Läs också på olika forum som finns för att få en uppfattning om hur det ser ut på byggfronten och för att kunna bolla idéer med andra.