Förare inom MotoGP

MotoGP är en populär gren inom motorsport med flera kända profiler. Innan vi skriver mer om sporten på den här sajten, tänkte vi introducera några stycken.

Colin Edwards

En pensionerad talang från Texas som man ska veta om innan man ger sig in i MotoGP-landet. Edwards tävlade fram till 2014 och med ett smeknamn som ”Texas Tornado”, kan man vara säker på att man talar om en framgångsrik förare. Han har tidigare tävlade inom Superbikes och vunnit världsmästerskapet två gånger. Det blev dock inget mästerskap inom MotoGP.

Edwards är inte bara en bra förare. Han har också visat sig vara en talang på poker, närmare bestämt på pokervarianten hold’em. För några år sedan blev han och flera andra förare inbjudna att spela på Bwin Poker Yacht och han tog så klart hem spelet. Själv tyckte han att vinsten var självklar:

I have no excuses. This is where I come from

Marc Márquez

En yngre talang som forfarande kör. Márquez är bara 23 år medan har redan en mästerlig förare inom sporten. Han debuterade 2008 i 125GP och året därpå kom han åtta i VM. Ett finsk stall fick upp ögonen för honom och skrev kontrakt. Alla, inklusive stallet, blev förvånade när Márquez tog hem 10 av 17 Grand Prix den säsongen och blev därmed den yngste världsmästaren någonsin. Sedan dess har han klättrat upp i graderna och blev världsmästare i MotoGP både 2013 och 2014.

Förutom att synas på banan, gillar han att synas på nätet. Han har sin egen blogg där man kan följa hans karriär och liv. Bloggen uppdateras ofta så man får alltid senaste nytt.

Valentino Rossi

En av de främste roadracing förarna genom tiderna. Rossi är från Italien och har tävlat i MotoGP sedan 2002. Han visade sig snabbt vara en utomordentlig förare. Han har blivit krönt världsmästare inom alla klasserna hela 9 gånger. Han tävlar alltid som nummer 46 för att hedra sin far. Fadern var också en motorsportförare och han tävlade med nummer 46.

Rossi har fått flera smeknamn genom sina år på banan. Han kallas vanligtvis för doktorn: en hedertitel man ger till någon som är riktigt bra på något. Han brukar till och med klä upp sig i vit rock för att spexa lite. Efter att ha fått en hedersutnämning av ett universitet kan han till och med titulera sig doktor officiellt. Andra smeknamnet som ofta dyker upp är Rossifumi efter den kända japanska föraren Norifumi Abe. Abe har en av Rossis idoler så än en gång är det ungefär en hyllning.

Norifumi Abe

Abe hade en strålande karriär som tävlade i 500cc-klassen som senare blev omdöpt till MotoGP. Han började med roadracing redan som femtonåring. Han fick kontrakt med Marlboro Team Robert efter att ha visat hur bra han kan köra, och efter en av Marlboros förare blev skadad och inte kunde köra de sista två Grand Prix. Han kom sexa i båda Grand Prix men det räckte för att få ett kontrakt med teamet 1995.

Tyvärr räckte karriären bara till 2007. Eftersom han är en racingförare skulle man tro att han skulle leva och dö på banan. Tyvärr hamnade han i en olycka hemma i Tokyo där han blev påkörd av en lastbil. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Casey Stoner

En australiensisk förare på 31 år som tävlar om pallplatser med de allra bästa. Han debuterade 2006 efter ett privatägd Hondastall såg hans lopp året innan. Han kör bra men visade också en tendens på att krascha. Trots detta kom han åtta i årets VM och gick vidare till Ducati och skrev kontrakt med dem. Han har därefter vunnit mästerskapet två gånger, både 2007 och 2011.

2012 valde han att pensionera sig eftersom han inte tyckte det var roligt längre. Han vill hellre spendera mer tid med familjen. Han gjorde ett försök att göra en sista tävling 2015 men på grund av ett fel på motorcykeln, kraschade han och skadade foten och axeln. Något som Honda fick be om ursäkt för. Han har dock gått vidare och blivit officiell testare för Ducati under 2016.