post

Motorcykelsporter

minimoto

Inom kategorin motorcykelsporter finns det ett flertal olika typer. Det första många tänker på är roadracing och motorcross, men det finns flera andra sporter med motorcykel som fordon.

MotoGP är en klass i motorcykelgrenen roadracing. Grenen körs i tre klasser, Moto3, Moto2 och MotoGP. Mästerskapen körs i 17 tävlingar där föraren med mest poäng vid säsongens slut, vinner sin klass

Enduro har vi skrivit om i flera tidigare artiklar. Sporten körs på kuperade banor i svår terräng och finns i två typer. Typ 1 har tidkort, tidkontroller och specialsträckor samt transportsträckor. Typ 2 körs utan tidskontroll på en sluten bana i ett eller flera varv.

Motorcross körs på en kuperad bana av jord, sand eller grus. Banan är mellan 1,5 och 2 kilometer lång vanligtvis och består till störst del utav naturlig terräng med olika sorters hopp och hinder som är placerade ut efter banan.

Speedway körs på en rundbana som vanligtvis består av grus med inblandning av lera och är också oftast doserad. Ett race körs av två lag med vardera sju förare. Isracing körs på liknande sätt, fast på oval isbana, med däck som är spikförsedda.

Minimot körs med en förminskad roadracing motorcykel. Banan ska vara minst 350 meter lång och oftast körs grenen på gokart banor.Tävlingar brukar pågå ett bestämt antal varv och den första att passera mållinjen efter körda varv, har vunnit.

Trial körs på en motorcykel som helt eller delvis saknar sadel. Trial körs i varierande terräng och går ut på att ta sig fram på tid, på en bana med hinder och svårigheter, utan att sätta ner fötterna för stöd.