post

Svenska endurobanor

Enduro körs som bekant på en endurobana, alltså inte en crossbana. Runt om i landet finns många crossbanor och många av dom har även en endurobana i anslutning. Det finns också ett fåtal endurobanor utan ett crossområde direkt inpå, men dessa tillhör ovanligheten.

enduro

För det första så kräver en del att du ska vara medlem i klubben för att få köra på deras bana. Andra kan kräva att du är medlem i SVEMO och det finns banor du kan nyttja och betala för enstaka gång.

En del endurobanor räknas inte som inhägnade och särskilda krav på körkort och registrering på enduromotorcykeln kan krävas. Ska du transportera dig på vägar är det alltid de regler för fordon på väg som gäller, vilket innebär bland annat registreringsskylt och påställd mc förutom om du registretat den för tävling, då får du transportera dig på allmän väg till och från tävlingar samt träningar.

Nybörjaren kan trots tidigare utsago, faktiskt börja köra på en crossbana. Hur motorcykeln reagerar är något annorlunda mot för skog och mark, men du lär dig trotts allt att hantera din mc i annat än på plan backe.

Det finns slingor som är lite mer krävande och de som är något enklare. Är man osäker på vilken bana man ska välja är ett bra tips att provköra banorna för att se om man trivs med den.