post

Världens mest populära bilsporter

Idag ska vi åka ifrån det tvåhjuliga spåret och ta en titt på de populäraste bilsporterna.

Formel 1 är en tävling som körs på asfalterade banor. Bilarna är specialkonstruerade och har plats för en person. Bilarna har ett gemensamt regemente som de ska utgå ifrån när de byggs ihop av stallet som tänker tävla med bilen. Vid tävlingen kan både föraren och stallet vinna poäng som sedan sammansätts efter tävlingsårets slut.

rally cars

Rally körs på vanliga vägar oftast i skogen och kallas då specialsträckor. Sträckorna är avstängda så enbart tävlande kan köra på dem. Tiden mäts under specialsträckorna, däremellan har man transportsträckor där vanliga trafikregler gäller. Trots det måste de tävlande komma till nästa specialsträcka inom en viss angiven tid för att inte få tidstillägg. I rally finns både en förare och en kartläsare som läser noterna för föraren.

Rallycross använder sig av specialutrustade bilar som kör på en bana som kan ha både asfalt och grus som underlag. Varje varv är cirka en kilometer långt och en tävling kan innehålla flera heat där bilarna räknar samman sina heat eller får tillgodoräkna sig det snabbaste heatet. På olika tävlingar kan man använda sig utav utslagsheat för att öka spänningen inför nästa heat.

Folkrace avgörs på en sluten bana med grus och asfalt. De har en säkerhetsbur i bilen för att motverka skador när de kör ihop och krockar med varandra. Bilarna besiktas före tävlingen för att se till att de följe reglerna och säkerhetskraven. Banan ska vara byggd så att inga höga hastigheter uppkommer.